Test af briketter

Eksempel på briketter i savsmuld - de klassiske RUF træbriketter som benyttes i de fleste danske brændeovne eller pejse.Mange forhandlere af træpiller, brænde og briketter har det med at påstå at der er stor forskel på kvaliteten af briketter, og at det ofte ikke kan betale sig at købe de helt billige briketter. Det har vi her på Diracforsk besluttet at undersøge lidt nærmere, og som konsulent har vi allieret os med Jens fra kvalibrænde, en online webshop der sælger brænde online. Men lad os starte med at tage et kik på hvad briketter er for en størrelse.

Hvad er briketter?

Træbriketter eller savsmuldsbriketter som de også kaldes, består hovedsageligt af træspåner og savsmuld, som under kraftig varme er presset meget hårdt sammen. Dermed får vi en firkantet klods som faktisk er mere solid end kløvet træ, og samtidig med et lavere fugt indhold. Det betyder at energi indholdet i briketten, ofte er højere end i et stykke almindeligt træ af samme størrelse. Disse almindelige savsmuldsbriketter, går ofte under betegnelsen RUF briketter, opkaldt efter mærket på den tyske brikettpresse, som fremstiller de fleste af dem. Udover RUF briketterne, findes der et hav af andre modeller,som f.eks. Økobriketter, Hardwood Træbriketter og mange andre.

Hvorfor gør disse træbriketter så populære?

Træbriketterne er efterhånden gået hen og er blevet mere populære end almindeligt træ, hos mange private danske forbrugere. Faktisk så er salget af briketter steget med stødt over de seneste 5-6 år og danskerne ser ud til at elske deres træbriketter. Og det er selvfølgelig heller ikke helt uden grund, da det jo ofte er noget nemmere at transporterer en pose briketter, frem for en pose brænde. De er lettere at stable op dermed opbevare, kræver ikke nogen form for eftertørring og kan for mange, være nemmere at få ild i, sammenlignet med almindeligt brænde. Men den vigtigste grund for mange er nok at du får mere varme for pengene ved at bruge briketterne frem for kløvet træ.

Forskel på briketter

Selvom de måske umiddelbart ser ens ud, så er der ofte stor forskel på træbriketter. En typisk briket har en brændeværdi på omkring 4670 kcal/kg (til sammenligning så ligger ask på 3611 kcal/kg.). Men desværre har flere test vist at der faktisk er en del forskel på kvaliteten. Ofte er det hos de helt billige briketter fra øst Europa hvor problemet er. Her vælger nogle producenter at blandet sand, jord, lim osv i briketterne, for at øge vægten og få dem til at holde endnu bedre sammen. Resultatet bliver en briketter med en lavere brændværdi, som efterlader mere aske i din brændeovn, og som kan risikere at forurene mere.

Vi lavede en hurtig test på 5 forskellige billige briketter, købt i Danmark. Alle af typen RUF, da det hovedsageligt er den type der sælges mest af og oftest er problemer med. De 3 af dem var faktisk helt ok, deres brændværdi lå pænt omkring de 4600 kcal/kg og efterlod den mængde aske, vi forventede. De 2 sidste havde en brændværdi på omkring 4100 og 3900 kcal/kg og svinede noget mere. Vi testede her ikke briketterne for forurenede materialer osv, blot for at se om de afgav samme mængde varme og hvor meget aske der blev tilbage efter afbrænding.

Derfor er det altid en god ting, lige at have i baghoved hvis man skal ud og bestille briketter. Der kan være forskel på kvaliteten, så inden man bestiller en hel palle eller 2 hos en ny forhandler, så kan det være smart lige at test en enkelt pose først, og se om de er af samme kvalitet som man van til, eller om det er tale om discount træbriketter i en ringe kvalitet.

Kilde:
kvalibraende.dk
Fabriksvej 9
6650 Brørup
TLF: 20 20 87 16