Er der stadig en fremtid i vindmøller?

imagesVindmøller er efterhånden blevet så effektive som de kan med vores nuværende teknologi. Der er ikke ret meget som tyder på at vi over de næste 10 år vil se den store stigning, når vi snakker effektivitet og vindmøller. Dette gælder for både dem som står på land samt offshore vindmøller.
Flere offshore virksomheder om f.eks. offshorecenter eller dc supply, har valgt at fokusere udelukkende på de store havvindmøller, da effekten her er noget større end hos dem på land. Som det er nu, er under 5% af de danske vindmøller placeret på havet. Men er der overhoved en fremtid i vindmøller, eller er der andre typer af energi som er mere effektive. Danmark er et af de lande som er længst fremme når vi taler vindenergi. Faktisk så får vi her i landet, omkring 20% af vores energi fra vindmøller. Man siger at en vindmøller kan holde i cirka 20 år, hvis vi snakker nogle af de helt nye modeller, så er vi oppe på omkring 30 år. Hvis vi kan få optimeret det, så at de faktisk holder i 30+ år, uden alt for meget vedligeholdelse, så vil vindmøllerne faktisk være en udmærket forretning. Men skal man konstant udskifte gearkasser, vinger og andet. og har de kun en levetid på 20 år, så begynder det at ikke helt kunne betale sig med dem. Så vil det faktisk være billigere måder at få vores energi på.

Mange tror stadig at en vindmøller, koster mere i energi og materialer at fremstille end den mængde energi, den kan fremstille i sin levetid. Dette er ikke korrekt. Faktisk så har vindmøller et rigtigt godt energiregnskab. Kigger man nærmere på dette, så ser vi at en top moderne vindmølle, i sin levetid, producerer omkring 35-40 gange så meget energi, som der er blevet brugt på fremstilling og transport. Dette betyder at en ny vindmølle, skal bruge omkring et halvt år, for at producere den energi, der medgår til dens fabrikation, opstilling, vedligeholdelse og senere bortskaffelse. Så set ud fra dette synspunkt, så er der stadig en god fremtid i vindmøllerne. Især hvis vi lykkes optimere levetiden på dem, således at en moderne vindmølle kan holde i 30-40 år, med få reparationer. Så begynder det virkeligt at være en god forretning at gå over til vind, som en primær energikilde.